Weg met de kater!

Plenaire vrijdagochtend

Vanaf 09:00 uur ben je weer van harte welkom in het Wilminktheater aan het Willem Wilminkplein. Natuurlijk staat er koffie en thee voor je klaar. Om 09:30 uur beginnen we de ochtend met een “kater-verdrijvende” opening… Daarna krijgt docent Gelukskunde Mirjam Spitholt het podium met haar sessie “Wil je gelijk of wil je geluk?” 

Na de koffie krijgt LPB-voorzitter Jetze van der Ham het woord en presenteert de Congres Gemeente 2024 zich. En dan hebben we een primeur: twee buitengewone maatschappelijke initiatieven ontvangen elk € 5.000 vanuit het Willem Stamfonds. Willem Stam zal persoonlijk de initiatieven onthullen. 

Als afsluiter verwelkomen we Nathalie Baartman, een genot voor het gehoor en de lachspieren. 

Na een smakelijke lunch keer je huiswaarts en hopen we dat we je hebben laten ervaren dat Enschede niet ver is, maar verder! 

Deze sessie vindt plaats op

Spreker(s)

Erik Dijkstra

Documentairemaker en journalist Erik Dijkstra is geboren in Losser en opgegroeid in Glanerbrug en dat is nog goed te horen! Hij werd bekend als ‘Jakhals Erik’ in het programmaonderdeel De Jakhalzen bij De Wereld Draait Door en heeft dit jaar met zijn documentaireseries “Staken op leven en dood” en “Roofkunst” opnieuw grote indruk gemaakt. Erik valt op door zijn ronkend stemgeluid met Twentse tongval en weet in zijn interviews precies de juiste toon te raken: eerlijk, bevlogen, intelligent, nononsense en met humor. Hij zal als dagvoorzitter onze sprekers als het moet stevig interviewen maar blijft, zoals we van hem gewend zijn, altijd hoffelijk.

Mirjam Spitholt

Mirjam Spitholt is geboren en getogen in Enschede en studeerde economie in Groningen en Tilburg. Jarenlang gaf ze vol passie economische vakken op de Saxion Hogeschool in Enschede en zette ondertussen de studenten aan het denken door ze grote levensvragen te stellen over geluk, succes, liefde en de dood. Ruim zestien jaar geleden besloot ze zich niet langer te ‘vermommen’ als econoom en ontwikkelde ze een vak waar alles draait om geluk. Dit vak, Gelukskunde, geeft ze aan Hogeschool Saxion. In 2018 schreef ze het boek “Wil je gelijk of wil je geluk?” Dit boek doet je met een glimlach realiseren dat geluk gewoonweg heel simpel is en dat we daar zelf invloed op hebben. Ze herinnert ons eraan, met een lach en een traan, wie we in essentie zijn en probeert ons meer geluk te laten ervaren in ons leven. 

Jetze van der Ham

Jetze is sinds 2022 voorzitter van het LPB en strategisch adviseur Wijkzaken bij de gemeente Breda. Een gevleugelde uitspraak van hem: “Participatie is een werkwoord!”

Willem Stam

Willem nam in 2022 afscheid van het LPB, nadat hij ruim 19 jaar voorzitter was geweest. Ter gelegenheid van zijn afscheid heeft het LPB het Willem Stam-fonds in het leven geroepen. Onder leiding van Willem worden door een “commissie van wijze mensen” ieder jaar twee initiatieven die groei verdienen geselecteerd. Aan beide initiatieven wordt een bedrag van €5000 beschikbaar gesteld om die groei te stimuleren.

Nathalie Baartman

Cabaretière en columniste Nathalie Baartman is geboren in Borne, ze zegt over zichzelf: “Op het podium ben ik Nathalie in het kwadraat. Het was niet mijn droom om cabaretière te worden. Het was het gevolg van een prutserig bestaan. Ik wisselde van studies zoals anderen dat doen met tanden. Een betere wereld was m’n enige missie en daarom at ik veel biologische havermout. Want dat was niet verpakt in plastic. Liefde was sowieso te hoog gegrepen. Ik slenterde liever. Op safari in januari. Verloren liep ik door de stad en snapte de mensen niet. Met hun haast en hun blikken op eenzaamheid. Alsof ik een dorp met groetjes met me meedroeg dat ik niet uiten kon. 
Het verlangen was geboren. Vandaaruit begon ik te schrijven. Ik bleek cabaret te schrijven. ‘Wereldvreemd’ werd ik genoemd. Dat snap ik nog steeds niet. Ik vind de wereld raarder dan ik. Als ik terugblik zie ik dat ik in elk programma de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas. Folkloristische thema’s boeien me. De vegetarische humor van bakleverworst. Het geluid van de Midwinterhoorn doet me tranen. Wandelen door Bulgarije en dan loeihard zingen in de bergen. Een leven in kruissteken. Alsof vrede en liefde verscholen ligt in het breien van een mutsje voor een kindje in Pakistan. Meestal raak ik de wol kwijt. Of app ik mezelf te pletter. Dat is de realiteit. 
Daarin vind ik de grap. Dat dingen niet lukken. Zonder zelfspot is het leven te ernstig. 

Reserveer je sessie