14:00 - 15:15

Waar ligt de grens?

Verken de grenzen van ons moreel kompas in het dagelijks werk

Neem deel aan deze inspirerende en interactieve sessie over ethiek in ons dagelijks werk. Elke dag staan we voor talloze beslissingen, waarvan de meeste op intuïtie en de automatische piloot worden genomen. Gelukkig maar! Toch worden we ook regelmatig geconfronteerd met ethische dilemma’s: wat is wijs om te doen, wat vinden anderen, is mijn keuze in lijn met mijn waarden en die van de samenleving… 

Tijdens deze sessie nemen we je aan de hand van actuele voorbeelden en ontwikkelingen mee langs de volgende grenzen: 

  • Grenzen stellen: Willen we camera’s en andere sensoren inzetten om een buurt veiliger te maken? Ethiek helpt ons om te bepalen wat wenselijk is binnen alle mogelijkheden die informatie en technologie ons bieden. 
  • Grenzen vervagen: Onze persoonlijke informatie staat online, zichtbaar voor iedereen! Informatie en technologie laten grenzen vervagen. Ethiek helpt om het gesprek hierover te voeren met respect voor ieders mening. 
  • Grenzen verleggen: Ontwikkelingen in de wereld gaan snel; is Artificial Intelligence nog weg te denken? Ethiek helpt ons om verantwoord om te gaan met alle nieuwe mogelijkheden, en onze grenzen te verleggen. 

Deze sessie biedt waardevolle kennis en inspiratie voor het omgaan met ethische uitdagingen in ons werk, zoals: 

  • Ontdek het belang en de rol van ethiek in ons dagelijks werk. 
  • Leer hoe je goed omgaat met ethische en morele dilemma’s. 
  • Verken publieke waarden en het belang van morele beraden in wijkteams en meer. 
  • Enschede was de eerste stad in Nederland met een Ethische Commissie die het gebruik van data en technologie ethisch onderzocht. Wat heeft dat ons tot nu toe concreet gebracht? 
  • Hoe maak je elke dag zorgvuldige afwegingen? Welke helpende hand kan ethiek bieden? Discussieer met andere deelnemers over morele dilemma’s in de dagelijkse praktijk. 

Doe mee, discussieer en verken samen de grenzen van ons moreel kompas!

Deze sessie vindt plaats op

Waar ligt de grens?

Verken de grenzen van ons moreel kompas in het dagelijks werk

23 november14:00 - 15:1530 pers.

Spreker(s)

Angela Rijnhart

Angela werkt als Senior Strategisch Beleidsadviseur en is ambtelijk secretaris van de Wetenschappelijke Board en de Ethische Commissie van de gemeente Enschede

Reserveer je sessie