Vertrouwen bouwen en vertrouwen houden!

Asielopvang aan de rand van de stad

Vertrouwen is een complex onderwerp als het gaat om asielopvang, waarbij ambtenaren herhaaldelijk worden geconfronteerd met gebroken beloftes van bestuurders. In deze bijeenkomst willen we van elkaar leren hoe we vertrouwen kunnen opbouwen en behouden met de noabers (buren) van een asielopvanglocatie. 

Het is eind 2021, een week voor de kerstvakantie. Met de brief “Acute noodopvang asielzoekers” van de staatssecretaris van justitie en veiligheid krijgt Enschede de aanwijzing om 500 asielzoekers op te vangen in het buitengebied van Lonneker. En dat op korte termijn; ‘kan het binnen twee weken?’. Dit jaar geen keukentafelgesprekken over wat we met kerst eten, we zijn met het hele team op kantoor druk bezig met de vraag hoe we dit gaan organiseren. Hoe betrekken we de buurt hier goed bij? Hoe zorgen we voor activiteiten voor de asielzoekers? De burgemeester belooft de buurtbewoners dat er na deze opvang geen asielopvang meer volgt in of rondom Lonneker. Totdat twee weken na sluiting van de eerste opvang besloten wordt om alsnog 60 asielzoekers op te vangen voor drie maanden. Dit wordt acht maanden, en dan vijftien. Hoe zorgen we er in deze dynamiek voor dat we in gesprek blijven met de omgeving en zij zich serieus genomen voelen? Zeker nadat afgelopen juli besloten wordt om wederom voor één jaar 550 asielzoekers op te vangen op dezelfde locatie.  

Kom naar deze bijeenkomst om samen te leren hoe we vertrouwen kunnen opbouwen en behouden in deze complexe situaties en hoe we effectief kunnen communiceren met onze buren, de noabers, bij asielopvanglocaties. 

Deze sessie vindt plaats op

Vertrouwen bouwen en vertrouwen houden!

Asielopvang aan de rand van de stad

23 november14:00 - 15:1518 pers.

Vertrouwen bouwen en vertrouwen houden!

Asielopvang aan de rand van de stad

23 november15:45 - 17:0018 pers.

Spreker(s)

Nick te Brake

Nick is Wijkregisseur bij de Gemeente Enschede

Frank Mulder

Frank is Programmamanager Vluchtelingenopvang bij de gemeente Enschede

Remko Kootstra

Remko is werkzaam bij het COA als locatiemanager in diverse Twentse gemeenten, waaronder Enschede

Reserveer je sessie